Khamis, November 15

SaHaBaT...

Sesekali jadilah sahabat yg mendengar dari hanya bercerita.. Ambillah masa untk memahami hati dan perasaannya walaupun sukar.. kerana dia juga seorang manusia, ada perasaan takut dan bimbang.. ada perasaan resah dan gelisah serta ada perasaan sedih dan kecewa.. Dia ada kelemahan dan perlukan semangat sebagai kekuatan.. jadilah kita kawannya itu.. Kita mungkin selalu lihat dia ketawa tetapi dia mungkin tidak setabah yg kita sangka.. kerana dia hanyalah manusia.. disebalik senyuman itu, mungkin terdapat cerita sedih yang ingin diluahkan,. disebalik ketenangan itu mungkin terselit seribu satu kekalutan..
mungkin suatu hari dia akan mnyakitimu dgn sikapnya, namun anggaplah itu sbgai suatu ujian dlam mmbentuk sebuah jalinan persahabatan.. kerana pertemuan kita telah ditakdirkan.


dalam berjuta,.. engkaulah pilihanku. ku temui pelbagai kesusahan dlam mncari sahabat sepertimu.. sahabt yg setia...

To All Friends: THANK YOU...

Selasa, September 11

Coretan Buat Sahabat


Assalamualaikum sahabatku, maaf skiranya kehadiran coretan ini menganggu. Aku cuma mengharapkn keikhlasanmu memahami kandungan coretan ini yg mewakili diriku. Pertama sekali, aku ingin memohon keampunan dan kemaafan utk segala dosa dan kesalahan yg telah aku lakukan sepanjang kita menjalani ukhuwah sebuah prsahabatan.
Kita dipertemukan oleh Allah juga dipisahkan olehNya. Maaf, kerana aku gagal menjadi sahabat yg baik utkmu. Maaf kerana mejadi sahabat yg pernah menitiskan airmata mu. Maaf kerana pernah menyinggung perasaanmu.
Maaf  andai diriku pernah membuatmu kurang selesa dengan sikapku .Maaf andai kata engkau pernah terganggu dengan kekhilafanku. Maaf, jika aku tidak mampu menjadi yg pertama bila engkau memerlukan seseorang disampingmu. Maaf juga ku pinta kerana aku tidak mampu menjadi sahabat yg sempurna dan baik utkmu. Aku cma seorang sahabat yg penuh dengan kekurangan dan kelemahan yg seringkali tidak ku sedari. Sekali lagi, maaf sahabatku.
Aku mengutuskan coretan ini kerana seringkali teringatkan masa-masa yg pernah kita kongsi bersama. Mungkin ada kekurangan dan kesilapanku yg tidak aku sedari walaupun telah sedaya upaya ku cari dan itu mungkn telah mengguris hatimu. Setulus hati, aku mohon keampunan, kerana pernah membuatmu terjaga dari tidurmu disebabkan oleh khilafku. Maaf sahabatku, kerana aku tidak mampu menjadi penyebab kau tersenyum dan tertawa.

"Sometime I am thinking of u. whether you still remember me or not, it's not a matter. The matter is, I hope you are happy. If this distance would be the best way to make you smile again, I would be glad for you too."

 Terima kasih sangat sebab telah menjadi sahabat yg terbaik buat aku. Terima kasih sebab pernah sudi mendengar ceritaku, rintihanku, dan tangisanku dulu. Terima kasih kerana pernah berkongsi segala kesenangan dan kesusahan denganku. Namun, maaf jika kau merasakan yg sebaliknya sepanjang mengenaliku. Luhur budimu tidak akan aku lupakan sahabat!
Semoga setiap langkah yg terbuka akan membawamu ke jalan Redhanya Allah. Allah menetapkan utk menemukan dan kemudian memisahkan kita. Diamku kini bukan bererti membenci, tetapi cukup sebagai tanda aku ingin kau bahagia tanpa aku yg sering melukaimu dan membuatkan kau menjadi bisu dan berasa tidak selesa dengan kehadiranku.
Sahabat, kau berhak bahagia dan gembira, bukan dibanjiri dengan airmata seperti ketika kau bersama denganku. Sepanjang kita bersama, terlalu banyak yg telah kau korbankan dan banyak juga kau membantuku. Allah sangat menyaygi orang yg paling banyak berguna pada orang lain. Dan ku kira,, itu adalah engkau yg dimaksudkan. Maaf jika aku bukan seperti itu. Maaf kerana sering menyusahkan. Semoga Allah akan terus mencintaimu. Atas kebaikan dan keihklasamu.
Sahabat, maaf andai aku pernah membuatmu kesal mengenaliku, tapi bagi ku, tidak ada rasa itu walau sedikit, sebalikya aku teramat bersyukur kerana pernah diberi kesempatan utk menjadi sebahagian dari cerita hidupmu terutama skli di blogmu. Akhir sekali, Maaf andai memandangku sahaja membuat kau tidak selesa, maaf jika kehadiranku di hadapanmu membuatkan engkau merasa benci, meluat dan ingin berlari sejauh yg mungkin.
Utk setiap pemberian yg pernah engkau hadiahkan padaku, terima kasih atas keihlasan itu.. Semoga Allah melimpahkan keceriaan dan kejayaan dalam hidupmu sahabatku.
Akhir sekali, jika satu saat nanti, kau memerlukan seseorang utk mendengar, jangan segan silu tuk mencari ku. Maaf juga kerana sehingga kini aku sendiri masih mencari jawapan utk senyapmu itu. Maaf jika aku yg menjadikan engkau terus membisu. Semoga Allah akan terus menerus merahmatimu SAHABATKU.
Coretan ini kulaygkan sebagai tanda aku mengingatimu dan merinduimu. Sekali lagi, tolong ampunkan segala dosa dan kesilapan yg pernah aku lakukan. Halal kan lah jua setiap yg pernah kau berikan padaku mahupun harta benda mu yg pernah ku rosakkan dan hilangkan. Sesungguhnya, aku selalu alpa. Semoga Allah membalas setiap kebaikanmu dengan kebaikan yg lebih baik utkmu. Sekiranya mnjauhkan diriku dan melakukan seolah tiada apa berlaku adalah yg trbaik, maka akan aku teruskan berbuat begitu. Tapia k brharap agar tika aku mnegurmu, balaslah teguranku dgn sebaiknya.
Kini, aku sedang berusaha utk mencari diriku sendiri dan berusaha utk menjadi insan yg lebih baik. Wahai sahabat, ku mohon agar engkau sudi utk memafkan segala kesilapan yg telah ku lakukan dalam sedar dan tidak ku. Semoga jua, Allah akan menemukanmu dengan seorang sahabat yg sejati. IsyaAllah, Amiin. Jaga kesihatan, jaga iman.
Tika airmatamu mengalir lagi, jangan tahan, biarkan ia menitis jatuh ke bumi, tapi tolong, jangan lupa utk menyekanya dan tersenyum kembali. Apabila suatu saat kau rasa ingin rebah, maka duduklah, tapi tolong, jangan lupa utk bangkit kembali. Aku akan terus menyokongmu dalam diam, dari jarak ini.
Yg ikhlas,
-sahabatmu-


Isnin, Ogos 27

ShOrT dIaRiEs...


12/07/2012- Alhamdulillah… perjlanan ke KTU selamat. Semoga dipermudahkan segala urusanku di sini dan smoga Allah kuatkan smngatku dan rakan2ku sepanjang kami menjalani latihan di sini.. diberitahu rileks, tp sape tahu kan…… 

hari 1st pt,, fuhhh… tuhan je yg tahu. Tp hari2 selepas itu da mula rileks da.. biasela hari 1st, mesti kaw2 jurulatih bagi.. jadual pun agak pack, masa pun terhad.. biasala part of training to be an officer… rasa macam xnak lama plak kat sini..haha..

19/07/2012- dgn ini diisytiharkan bahawa bermula 19hb julai semua ummat islam di Malaysia dan seluruh Negara akan mula berpuasa selama sebulan… semoga amal ibadat ditrima olehNya.. insyallah.


1/08/2012- harini aku terpaksa pergi melapor sakit sebab selesema dgn demam.. seksa rasanya bila demam waktu bulan puasa ni. Yg paling teruk kalau batuk. Mmang xleh nak tidur… selepas melapor sakit, salah seorang jurulatih member nasihat kepada aku bahawa sepanjang menjalani latihan, comradeship antara kami adalah sngt penting. Dan aku akui ianya mmg sngat penting terutama bila kita sakit… waktu aku demam, aku rasa sngt lemah smangat dan ak sngt mmerlukan kata2 perangsang dan semngat dr kawan2.. Alhamdulillah, waktu aku demam, ramai yg brtanyakan khabar aku dan bg nasihat supaya jaga kesihatan dan bnyak minum air masak.. bahkan kawan aku dr ktd pun hantar msej mnta aku jaga kesihatan..sape bgtau pun xtau.. tp terima kasih bnyak2,. Tp apa yg aku trkilan, org yg aku harap2kn brtnya khabar langsung tidak brtnya khabar spanjang aku demam walaupun spotong ayat “demam ke?” atau “sihat tak?”…hmm…kadang2 perkataan yg paling ringkas la yg paling bermakna buat sseorg..btw ianya mula mnyedarkan aku bahawa xperlu nak mngharap belas ihsan org lain selagi kaki ni mampu berjalan dan tngan ni mmpu lg mnyuap nasi ke mulut…
 tp aku brterima kasih kpada kwan2 yg lain walaupun tak rapat dgn aku, tp yang itulah yg selalu bertanya khabar…. Tp ada yg paling truk siap ckap “haa, nak mampos dah?”..amboi..haha…
Tp x pe, selagi aku x mnyusahkan sesiapa, aku x nak ambil kisah dan x nak ambil tahu..dan kalau boleh aku x nak mnysahkan sesiapa…bnyak berfikir, bnyak pulak uban nnt.. J…

X sabar nak cuti raya….


Rabu, Mei 2

Sakit Berpakej...


Masuk harini da 10 hari aku da sengsara sbb sakit mata.., rasanya last aku dpat skit mata ni 2 tahun yg lpas..tu pun sbb allergic ‘eye mo’…  tambahan plak, bkan stakat skit mata, tp ditambah dgn demam, batuk, selesema dan ruam satu badan smpai xleh tidur malam..kondisi ni budak blik aku je yg tahu…tp tujuan aku tulis ni bukanlah sbb nak cerita tntg  sakit mata, tp aku nak ucapkan terima kasih pd kawan2 yg bnyak tlong aku..roomate aku dan xlupa juga yg bagi nasihat dan dorongan spaya bersabar atas ujian Allah ini.. ak x juga akan lupa kata-kata salah seorg sahabat aku ni..antara kata-kata beliau “apbila kite sentiasa mengingati dosa,  Allah sedang buang satu per satu titik hitam dalam hati kita..Allah kan Maha Pengampun… dan mengajar aku supaya mngamalkan doa ni ‘"Ya Allah andai semua ini ujian untukku, moga teguhkan imanku, jika semua ini adalah balasan untukku, ampuni lah aku..dan terima aku sebgai hambaMu”… apa shja yg berlaku adalah ujian oleh Nya… sabar adalah penawarnya.. Insyallah  ..



Thanks a lot…  smoga kita semua sentiasa dipelihara olehNya dan diberi kesihatan yang baik utk meneruskan hari2 yg bkal mndtg…. Insyallah..
·          

Selasa, April 24

Insyallah

Sudah lama rasanya tidak di update blog ni...
kalau update pun, macam la ada org baca..haha..
bukan apa, cuma sibuk sangat dgn prsediaan tahun akhir... 
sem akhir...antara semester yang paling susah...


dua minggu lpas, aku akhirnya dapat cuti semester seminggu
dan balik kampung utk brjumpa kuarga tercinta..
dan tarikh cuti trsebut merupakan satu tarikh yg amat bermakna...
iaitu 9hb April...satu tarikh yg xkan aku lupakan spanjang hyatku..Insyallah..
pada tarikh tersebut genaplah 2 tahun pemergianku arwah ibuku yg tercinta...
betapa aku merinduimu ibu..hanya Allah yg tahu betapa dalamnya rinduku padamu, ibu...
rindu ini hnya trpendam dalam hati, sukar utk diungkapkan, dan biarlah ianya kekal dalam hati ni...


semoga tahun ini, semester ini dapat ditempuhi dgn tenang dan cekal,
sbab ini sudah semester akhir aku kat universiti ni..
semoga semuanya berjalan lancar...
Insyallah.... :)

Sabtu, Mac 10

Senyum...

Senyumlah…sekiranya senyum sbg pngubt hati kita
Kerana snyum mmpunyai bnyak makna
Sekiranya kita senyum
Org yg mlihat kita snyum akan trut trsenyum

Berketawalah..sekiranya ketawa mmbuat kita gmbira
Dan mnghilangkan sgala parut2 lama
Manusia disekeliling bisa berkata ap sahaja
Kerana mereka tidak merasa beban yg kita bawa

Setiap mnusia adanya seribu satu bahasa
Setiap mnusia msti mmpunyai msalah yg dibawa
Cuma kesabaran dan ketabahan yg dpat mnyembunyikan
Msalah yg dibawa masing2…

Senyum dan ketawalah…kerana dunia ini dikongsi bersama…

Khamis, Disember 1

Today My Life Begins...



~this song seems to have little in common with me and maybe with others too...


I've been working hard so long
seems like pain has been my only friend
my fragile heart's been done so wrong
i wondered if I
I'd ever heal again


oh just like all the seasons never stay the same
all around me i can feel a change (oh)


i will break these chains that bind me, happiness will find me
leave the past behind me, today my life begins
a whole new world is waiting it's mine for the taking
i know i can make it, today my life begins


yesterday has come and gone
and I've learn how to leave it where it is
and i see that i was wrong
for ever doubting i could win


oh just like all the seasons never stay the same
all around me i can feel a change (oh)


i will break these chains that bind me, happiness will find me
leave the past behind me, today my life begins
a whole new world is waiting it's mine for the taking
i know i can make it, today my life begins


life's to short to have regrets
so I'm learning now to leave it in the past and try to forget
only have one life to live
so you better make the best of it


i will break these chains that bind me, happiness will find me
leave the past behind me, today my life begins
a whole new world is waiting it's mine for the taking
i know i can make it, today my life begins


i will break these chains that bind me, happiness will find me
leave the past behind me, today my life begins
a whole new world is waiting it's mine for the taking
i know i can make it, today my life begins
today my life begins...








Selasa, November 8

sepi itu indah~~~

Kadang-kadang…
sukar kita akui
sebenarnya kita sendirian
sedangkan ramai org dsekeliling

Kadang-kadang…
Tnpa kita sedari
Rupanya kita berteman
Sedang diri berasa bersendirian...


...... sepi itu indah.


~~~

~there are things that we don’t want to happen but have to accept, things we don’t want to know but have to learn, and people we can’t live without but have to let go.

~Find you -> Be you -> be happy with that.

~discover the person you are be4 you find the person you need to be.




Rabu, Oktober 26

~sakadar biasa~

Teman,
Jika aku menjadi sejarah keresahanmu,
Jika aku melemparkan seribu keegoaanku,
maafkan aku,..
ak tdak layak untuk mnjadi terbaik buatmu.,
lantaran kebaikanmu seribu,
keegoannku menggunung berbatu..
aku cuma tdak mahu
kau lebih disakiti, kerana...
makin kau bersamaku,
makin kau ambil tahu tentangku
makin kau dilukai
oleh itu..
sisihkankanlah perasaanmu yang
berantingkan kedukaan
berdaunkan keresahan
berbungakan kekesalan……
aku yakin hatimu lembut
anggap saja ku sperti yg lain
bukan yg luar biasa
~sekadar biasa di mata~

Ahad, Jun 12

READY TO ACT....

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera....

Pada post kali ini saya nak bercerita tntg pengalaman yang amat berharga bagi saya sepanjang hujung minggu lepas di mana saya terlibat dengan program kemasyarakatan ke rumah anak-anak yatim An-Nur Maisarah yang bertempat di Chemor, Perak.
Program ini berlangsung selama 2 hari iaitu Sabtu dan Ahad (11/6-12/6). Program ini dianjurkan oleh persatuan Islamic Relief Malaysia (IRM) dgn kerjasama HEPA.

Seramai 6 org Pegawai Kadet yg terlibat sbg ko-ordinator bersama-sama saya iaitu saya, Farhan, Rafizul, Kamil, Nadzi dan Azizi serta bersama-sama16 pelajar awam yg lain sbg fasilitator. Namun begitu kami dipecahkan kpada dua rumah anak2 yatim yg berlainan dimana saya, Farhan dan Rafizul ke Chemor manakala Kamil, Nadzi, dan Azizi ke Gopeng.

Seawal jam 7.30pagi kami berkumpul di Bangunan Bestari utk mnunggu van UPNM yg akan mmbawa kami ke tmpat kami masing2.

 
berkumpul di dewan bestari


Pada jam 8.30pg, kami mula bertolak ke tempat kami diiringi oleh pegawai pengiring UPNM dari bhgn HEPA iaitu Pn. Faizah dan En. Rizal. Kami kemudiannya berhenti di kawasan rehat dan rawat Daerh Rawang di mana kami akan bertemu dan berkumpul dgn pihak IRM disini. Sementara menunggu, apa lagi, breakfast la dan beli apa2 yg patut utk dimkan… 4 jam perjalan beb ke perak..jauh tu…huhuhu

      .

posing sket
 

syam dan ikhwan


pa'an dan kak faezah
en. rizal dgn pegawai dari IRM, Pak Lang




Kak Emi...dia bkal g Vietnam
Selepas mngagihkan barang-barang di Rawang, kmi kmudiannya bertolak ke Perak.. stelah lbih krg 3 jam prjalanan, kmi kmudian smpai ke tmpat kami msing2 dan kumpulan saya tiba di Chemor lbih kurg jam 12.30TNGAHRI… Setibanya disana, kami disambut dgn penuh mriah oleh warga rumah anak2 yatim an-Nur Maisarah terutama sekali oleh Bonda mereka dimana kami panggil Ibu serta penyelia rumah tersebut, Ustaz.
Ibu dan Kak Faizah (gambar atas)...lawa kan.
Pak Lang dan Ustaz (gambar bawah)
  
                       
warga An-Nur Maisarah

Smpai saja kat sane, kami trus solat Zohor berjemaah dan smentara mnunggu aktiviti pertama smpat kami berborak suai kenal kat surau..pastu apa lg, mkan la…lapar sgt..haha



suai kenal


mesra jugak adik2 ni..


2pm...Sekarang, tiba masa untuk aktiviti pertama iaitu ice breaking… utk sesi ini, pa’an yang handle dimana kami akan buat satu bulatan dan pa’an berada di tngah smbil pegang bola..siapa yg pa’an bagi bola tersebut akn perkenalkan nama dan trademark masing2…nak tahu trademark saya tak?…haha.rahsiaaaa……ok la, saya bg hint skit k…kenal dafi x???



 


 


 




Selepas itu, kami dipecahkan kpada 5 kumpulan kecil dimana satu kumpulan mngandungi 2-3 org fasilitator..pastu, kami kena create nama kumpulan beserta cheers kumpulan masing2 dan kami siap kena wat persembahan lg sbgai salah satu cara utk bekerjasama..nama kumpulan saya adalah Ten-Ten, sesuaila dgn kumpulan saya yang mngandungi kanak-kanak budak sekolah…nasib baikla prangai saya sama mcam diorg,bleh gak masuk..hahahaaha.

my group, Ten-Ten....haha.sume budak-budak tp cute..baik punyer.


ni group pa'an, Drifter....group ni agak hambar..tngokla sape ketua dia..hahaha


ni plak group Rafizul, Chemor Gengster...bajet ganas konon..haha


dua lg group adalah group Cobra (acap) dan group Zombi Kg Pisang (Rosidi).... masing2 kena berusaha utk menang dan kalahkan lawan yg lain utk dpat hadiah...huhu..stelah selesai sesi ice-breaking secara kumpulan besar dan kecil, kami trus kpada Latihan Dalam Kumpulan 1 (LDK 1) yg diberi nama "dulu, kini dan masa depan" dimana adik2 ni perlu senaraikan dan tampal gambar2 dari suratkhabar tntg impian dan cita-cita mereka...

khusyuk adik2 ni...huhu
group Zombie Kg Pisang


group Rafizul
group Cobra


my group...Ten-Ten
group pa'an..Drifter

Lepas tu kami semua solat asar berjemaah,minum petang dan pada jam 5.30ptg kami smua brkumpul di padang utk sesi riadah…nak tau main prmainan ape x???haha…
ready to act
nama prmainan kami adalah galah panjang a.k.a toi dan prmainan bola bayang a.k.a bola beracun... seronok tngok budak2 ni happy...

              
sblum prmainan brmula...

pa'an la yg pling happy..haha

mengalah dgn budak2
abg dan kakak fasi pun mcm budak2...hahaha







Malam tu plak ada buat tahlil ringkas dan mkan2 skit…makan nasi + sup + kerang + ikan masak merah + air asam….tp saya mkan xabis pun.pedas sgt..huhu



                  


beratur amik mkanan
         


amar dan ijat
waktu makan..lalalalala



 




Lepas makan malam, kmi terus mulakan aktiviti sterusnya iaitu tyangn video dan ajar adik2 ni buat jadual yg betul dan bagi tips la skit…tp group saya bnyak main la..budak2 kan..huhu

tayangn video dan motivasi


adik zulfaqar meluahkn prasaan


buat jadual..adik danny yg nakal
 keesokan pg plak kena bngun kol 0530 utk solat subuh berjemaah, motivasi pagi dan sarapan....bkan main susah nak kejut adik2 ni...siap dgn abg fasi pun ngntuk gak..isk3
menggeliat dik2 ni nak bngun..huhu



surau


adik danny




sume muka ngantuk je..


abg fasi pun same..isk3
breakfast time...



motivasi oleh Pak Lang


 lepas breakfast, kami truskan dgn program terakhir iaitu mmbri nasihat dan harapan kepada adik-adik ni semua..sbb sudah tibanya masa utk kami berpisah.. kami brkumpul by group dan msing2 mluahkan perasaan dan harapan mreka..jdi pakar motivasi jap..haha
my group..tenten


post motem..ucapan time kasih




ustaz rafizul bg ceramah...huhu









seterusnya adalah aktiviti terakhir iaitu aktiviti pnyampaian hadiah kepada kumpulan fasi dan adik-adik...jgn bmbg, sume dpat hadiah, tp group saya dpat hadiah lebih sbb group pling popular kan..haha












budak2 mcam ni la...haha


juara keseluruhan....kih3



setiap pertemuan msti ada prpisahan, bgitu juga yg trjadi kpada kami. walaupun baru 2 hari kenal tp hbungan kami da mcam adik-beradik da.siap tido satu dorm lg..huhu. adik-adik ni mmg x segan brkongsi masalah dan luahan hati mereka. itu yg mmbuatkan saya kagum dgn adik2 ni..






kenangan di rumah An-Nur Maisarah ni xkan kami lupakan smpai bila2 dan saya post ni sbgai bukti dan ingatan drpada kami kepada adik-adik ni... semoga adik-adik ni dan sumua yg senasib dgn mereka sentiasa berada di bawah lindungan Allah... I will miss them.. :)






tiada apa yg lbih menggembirakan saya melainkan saya dpat mnggembirakan org2 di sekeliling saya apatah lg warga an-nur Maisarah...Wassalam.